LEARN MORE

Informații utile privind unele conditii de calatorie din Canada in Romnia si din Romania in Canada

Update - March 31, 2020

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

• Air Canada încă operează zboruri pe relația Amsterdam–Toronto, Bruxelles–Montreal, Dublin–Toronto, Munchen–Toronto, Zurich–Toronto. Pentru luna aprilie, se previzionează curse pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt, Montreal–Londra, Montreal–Paris, Toronto–Frankfurt, Toronto–Londra, Vancouver–Londra. Air Canada a anunțat amânarea datei începerii unor curse sezoniere cu plecări din Toronto și Montreal și suspendări temporare ale unor curse.

• Air Transat încă operează pe rutele Montreal–Paris, Montreal–Lisabona, Toronto–Londra, Toronto–Lisabona, Toronto–Faro, Toronto–Porto, Montreal–Madrid, Montreal–Malaga și Toronto–Londra (Gatwick).

• Lufthansa continuă zborurile la destinațiile din Canada: 5 zboruri pe săptămână pe rutele Montreal–Frankfurt până la 1 aprilie.

• KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam și 3-5 curse pe săptămână pe ruta Calgary–Amsterdam.

• Air France va menține 3 zboruri pe săptămână de la Montréal (miercuri, vineri și duminică).

• TAP Air Portugal operează două curse pe săptămână pe relația Toronto–Lisabona.

• Aer Lingus încă operează curse pe relația Dublin-Toronto.


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor imprevizibile, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


România a stabilit prin Ordonanța Militară (OM) nr. 3/2020, la art. 8, că se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile (începând cu 25 martie). Prin art. 1 al OM nr. 5/2020, se prelungește cu 14 zile măsura suspendării zborurilor comerciale de pasageri pe relațiile România-Spania (începând cu 31 martie) și România-Italia (începând cu 6 aprilie).

În ceea ce privește tranzitul rutier prin Europa, în ipoteza că optați pentru continuarea călătoriei pe cale rutieră, atragem în mod insistent atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


Traficul a fost suspendat temporar la punctele de frontieră:

La frontiera cu Ungaria: Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai.

La frontiera cu Ucraina: Sighet.

La frontiera cu Bulgaria: Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet.

La frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți Prut și Oancea.

La frontiera cu Serbia au fost închise unilateral de autoritățile sârbe: Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin si Naidăș. Rămân funcționale: Porțile de Fier 1, Moravița și Jimbolia.


Harta interactivă a punctelor de frontieră (deschise/suspendate) poate fi regăsită pe site-ul Poliției de Frontieră accesând link-ul: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.


Mai multe state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de organizare a unor curse specializate pentru repatrierea cetățenilor proprii și europeni (inclusiv români). România a organizat astfel de transporturi pentru cetățenii români aflați în dificultate în Italia. Atragem atenția cetățenilor români asupra posibilității oferite de transportul special organizat de Republica Polonă în data de 4 aprilie, cu plecare către Varșovia de la Toronto (cursa este organizată în primul rând pentru cetățenii polonezi, dar sunt acceptați cetățenii altor state membre UE în limita locurilor disponibile). Doritorii, cetățeni români, sunt rugați să se adreseze Ambasadei Republicii Polone la Ottawa pentru aflarea condițiilor călătoriei (precum costul).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România


Supunem atenției cetățenilor români care călătoresc din România în Canada obligația ca persoana care se deplasează în interiorul României să aibă asupra sa o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control. Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura (în cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1).


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Ordonanței Militare nr. 6/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM6.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 5/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM5.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 4/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/OM-4-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 3/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militara-nr.-3-din-24.03.2020.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 2/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militar%C4%83-nr.-2-2020-m%C4%83suri-prevenire-COVID-19-1-1.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 1/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonan%C8%9Ba-militar%C4%83-nr.-1-2020-m%C4%83suri-de-prima-urgen%C8%9B%C4%83-Decret.pdf.


Ottawa, 31 martie 2020 

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - March 31, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face fără demersuri speciale în raport cu autoritățile federale; discuțiile care se poartă în formatul oficiilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene la Ottawa cu autoritățile federale (în mod special, de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie) evidențiază, până la alte dispoziții, că nu este necesară o solicitare expresă de prelungire a șederii peste 6 luni în intervalul de valabilitate (5 ani) a eTA.


Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. În baza solicitării, aceștia pot rămâne în Canada până la soluționare.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Ministerul Imigrării, Refugiaților și Cetățeniei

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian.


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:


Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.


Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.


Măsura privind interdicția de la art. 6, intrată în vigoare la data 22 martie, nu se aplică cetățenilor canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian) care tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine României.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare la intrarea în România, art. 5 al Ordonanței Militare nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.


Reamintim recomandarea adresată inclusiv românilor cu statut permanent în Canada de a nu întreprinde călătorii în România decât în situații de urgență.


Ottawa, 31 martie 2020

Comunicat din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa

March 25, 2020

Dragi prieteni,

Redam mai jos Comunicatul din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa, primit prin grija si amabilitatea Consulului Onorific al Romaniei in Alberta, Dna. Maria Serban.


"Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada:


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:

Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face fără demersuri speciale în raport cu autoritățile federale; discuțiile care se poartă în formatul oficiilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene la Ottawa cu autoritățile federale (în mod special, de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie) evidențiază, până la alte dispoziții, că nu este necesară o solicitare expresă de prelungire a șederii peste 6 luni în intervalul de valabilitate (5 ani) a eTA.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. În baza solicitării, aceștia pot rămâne în Canada până la soluționare.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html

Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian:

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.

Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.

Măsura privind interdicția de la art. 6, intrată în vigoare la data 22.03.2020, ora 22.00 (ora României), nu se aplică cetățenilor canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian) care tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine României.

Cetățenii canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian), exceptați de la interdicție, sunt îndrumați de poliţistul de frontieră către personalul Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei pentru completarea de declaraţii şi efectuarea triajului epidemiologic, în vederea dispunerii unor măsuri specifice de autoizolare la domiciliu sau plasare în carantină. Măsura este aplicată dat fiind că în Canada a fost depășit pragul de 500 cazuri de infecție cu COVID 19.

Reamintim recomandarea adresată inclusiv românilor cu statut permanent în Canada de a nu întreprinde călătorii în România decât în situații de urgență.

Ottawa, 24 martie 2020"

“Hello, Spring!” Romanian event set for March 14, 2020, canceled

March  12, 2020

Dragi prieteni,

Stimati membri,

Avand in vedere situatia dificila in care ne aflam cu totii in aceasta perioada referitoare la raspandirea Coronavirus in Calgary si recomandarile Health Service Alberta din acesta dupa-amiaza, conducerea RCCAC a decis in urma cu cateva ore inchiderea evenimentului “Hello Spring!”, eveniment care urma sa aiba loc in data de 14 martie 2020 la Centrul Cultural Croat.

Ne pare rau pentru orice inconvenient, speram ca toti sa ne pastram calmul si sa depasim cu bine aceasta perioada.

Sanatate tuturor!

___

Hi everyone,

Due to the rapidly evolving situation regarding COVID – 19, and based on advice from medical health authorities and the Government of Alberta’s prohibition on the gathering of more than 250 people, gathering with international participants and gathering when the organizer cannot assure social distance, RCCAC convened in extraordinary session on March 12, 2020, decided to close the event named above and set to be held at the Croatian Canadian Cultural Centre.

https://www.youtube.com/watch?v=CmKWIRUmXUQ

As circumstances are rapidly changing a new date has not been confirmed at this time but it is our current intention to reschedule the event when the times permit. We assure you our decision to close the event was not made lightly. However, the safety of our guests, team members, and community is our top priority during these uncertain times.

Stay safe and stay sane!

"The Pitesti Experiment" Film

February 16, 2020

YOU ARE INVITED!

"The Pitesti Experiment"

Film screening, crowdfunding & discussion with Director Victoria Baltag.

Sunday, March 1, 2020 | 2 pm | Seton Library - Auditorium Room, 4995 Market St. SE, Calgary AB T3M 2P9.

Free admission.

If you consider a contribution please donate here https://www.gofundme.com/f/quotpitesti-experimentquot-romanian-fim?utm_source=customer&utm_medium=copy_link-tip&utm_campaign=p_cp+share-sheet by Feb. 29, or you can make a regular price ticket donation at the location. Anything counts.

Limited seats. Please RSVP at 587-889-9890, Veronica Chirnoaga.

A.P. – 12 (Parental accord for children under 12).

An event hosted by the Romanian Canadian Cultural Association of Calgary with the support of Mrs. Maria Serban, Honorary Consul of Romania in Alberta.

___________

The Pitesti Experiment is an unfinished, historic film, a 100% independent production, the only Romanian film funded by crowdsourcing, with visibility in the national and international press of over 4,000 news, even before the release, according to the film director, Victoria Baltag. The film is due to be released in December this year.

The movie depicts the true story of the events which took place in Romania between 1949 and 1951 when, following the establishment of the Communist regime, all students were compelled to become members of the Party. Consequently, those who refused were imprisoned and 're-educated'. The re-education phenomenon, a concept borrowed from the Soviet pedagogue A.S. Makarenko, relied on the assumption that every person can become a 'new entity' through 're-education', which in this instance was achieved by means of both physical and mental torture.

https://vimeo.com/268027026

https://www.imdb.com/title/tt4623752/

___

We are raising funds to help Victoria Baltag - the Director, and her production team, to finish the film with the post-production costs, including music, color grading, sound editing (foley, dialogue cleaning, sound design, mastering, mixing), enveloping (text and credentials). Early this spring of 2020 Victoria will have a presentation film tour in Canada aiming to raise awareness on such a vital yet hidden part of Romania’s history.

The tour will include the cities of Toronto – ON (Feb. 28), Edmonton – AB (Feb. 29), Calgary – AB (March 1), Regina – SK (March 3), Winnipeg – MB (March 9), and will be achievable with the help of local cultural associations and/or Romanian diplomatic missions.

Membership 2020

February 12, 2020

Stimati membri, Dragi prieteni,


Va invitam sa fiti alaturi de noi si in acest an, devenind membri ai Asociatiei Culturale a Romanilor din Calgary, sau reinnoindu-va aceasta calitate. Conform statutului asociatiei cotizatia de membru se plateste anual, pana la 31 martie a anului in curs, pentru anul in curs.


Pentru a deveni membri ai RCCAC va rugam completati formularul sau cererea de adeziune din pagina urmatoare https://www.romanianscalgary.com/board-and-members.

Plata pentru membership poate fi efectuata via e-transfer la adresa de email [email protected]

Dupa finalizarea tranzactiei financiare veti primi confirmarea inregistrarii ca membru al RCCAC, chitanta si cardul de membru conform modelului aratat mai sus.

Plata cotizatiei de membru via e-transfer fara confirmarea de primire din partea membrilor conducerii RCCAC nu atesta calitatea de membru.


Alaturandu-va ca membru al echipei RCCAC sunteti de acord:

-Să respectati statul si regulamentul asociatiei, asa cum sunt ele redactate in By-Laws si in Ethical Standard Code;

-Să promovati obiectivele si activitatile RCCAC;

-Să susţineti si sa participati la activităţile RCCAC;

-Să respectati normele de etică profesională şi conduită morală;

-Să puneti la dispoziţia RCCAC cunoştinţele de care dispuneti in vederea organizării activităţilor care se vor desfăşura in beneficiul comun al tuturor membrilor;

-Să nu participati direct, indirect, explicit sau sugestiv la acţiuni care dăunează prestigiului şi intereselor asociaţiei şi a membrilor sai.


Vă multumim si vă asteptam alături de noi!

Hello Spring!

February 12, 2020

Dragi prieteni,

Actrita si cantareata Maria Buza va sustine un spectacol in Calgary, pe 14 martie, alaturi de Taraful George Patrascu si solista Alina Radi.

Evenimentul gazduit de RCCAC va avea loc la Centrul Cultural Croat, 3010 12 St NE, Calgary, AB T2E 7P7, incepand cu ora 7pm.

Biletele pot fi cumparate via e-transfer la adresa de email [email protected] Biletele nu sunt rambursabile, dar pot fi transmisibile.

Pretul unui bilet este $90 non-membru, $75 membru RCCAC. In pretul biletului este inclusa cina.

Cash bar. Eveniment 12+.

Va asteptam cu drag!

"The Pitesti Experiment" Film

January 29, 2020

Romanian Canadian Cultural Association of Calgary supports and promotes the unfinished Romanian historic film "The Pitesti Experiment"


The Pitesti Experiment is an unfinished, historic film, a 100% independent production, the only Romanian film funded by crowdsourcing, with visibility in the national and international press of over 4,000 news, even before the release, according to the film director, Victoria Baltag. The film is due to be released in December this year.

The movie depicts the true story of the events which took place in Romania between 1949 and 1951 when, following the establishment of the Communist regime, all students were compelled to become members of the Party. Consequently, those who refused were imprisoned and 're-educated'. The re-education phenomenon, a concept borrowed from the Soviet pedagogue A.S. Makarenko, relied on the assumption that every person can become a 'new entity' through 're-education', which in this instance was achieved by means of both physical and mental torture.

https://vimeo.com/268027026

https://www.imdb.com/title/tt4623752/

We are raising funds to help Victoria Baltag - the Director, and her production team, to finish the film with the post-production costs, including music, color grading, sound editing (foley, dialogue cleaning, sound design, mastering, mixing), enveloping (text and credentials). The needed amount remained for the above stages is 36,000 Euros which represents the 20% that they're missing to complete this true story film. All the money we'll collect through this campaign will go to Victoria Baltag production.


Early this spring of 2020 Victoria intend to have a presentation film tour in Canada aiming to raise awareness on such a vital yet hidden part of Romania’s history, tour that will include the cities of Calgary - AB, Edmonton - AB, Regina - SK, Winnipeg - MB, Montreal - QC, and will be achievable with the help of local cultural associations and/or Romanian diplomatic missions. In this sense, this fundraising campaign will run for a limited period, between January and February 2020.


Any donation and any share count. Be with us! Donate here!LEARN MORE