top of page

 

Craciun fericit si un An Nou prosper!

December 24, 2021


Va dorim sa aveti un Craciun linistit, iar Anul Nou sa va fie cu toate lucrurile si intamplarile bune!

Merry Christmas and Happy New Year!

La multi ani, Romania!

November 30, 2021


Ziua Națională a României este prilej de mare bucurie pentru toți românii.

Vă dorim ca 1 Decembrie să vă aducă realizări de excepție si sa fiți mândri că sunteți români.


La mulți ani, România! La mulți ani, prieteni!

La mulți ani, români de pretutindeni și celor ce iubesc România!


Calgary European Film Festival

November 2nd, 2021

Globe Cinema & Online Nov 6-14, 2021

Romanian Canadian Cultural Association of Calgary presents "Collective", a double Oscar-nominated documentary. See more here.

Events Canceled

September 7th, 2021

Dear friends,

As some of you already know, in the light of the last AHS recommendations from last Friday, September the 3rd, 2021, we canceled all the reservations we had for September and October, in order to organize in-person autumn events.

Keep in touch.

Stay safe wherever you go!

_______

"Recommended measure – Effective Sept. 4 at 8 am

Albertans are encouraged to limit in-person contacts.

Unvaccinated Albertans are strongly recommended to limit indoor social gatherings to close contacts of only 2 cohort families up to a maximum of 10 people."

https://www.alberta.ca/covid-19-public-health-actions.aspx#restrictions

Back to school

August 31st, 2021

Romanian language classes for kids 6-12 will be resumed this September, 

for the learning year of 2021-2022.

The program "Romanian School in Praire" continues this year with online classes starting September 16th and in-class courses starting October 14th, if COVID-19 restrictions will allow.

For more details and registration please contact us

@ 587-889-9890 & romanians.calgary@gmail.com

FREE COURSES. OPEN FOR THE PUBLIC.

__________

Happy Romanian Language Day!

Happy Canada Day!

July 1st, 2021

Best wishes to you and your family on Canada Day!

Thank you!

June 5yh, 2021

Thank you to all our members that attended the AGM yesterday evening. Hats off!

La multi ani, ROMANI de pretutindeni!

May  30th, 2021

Incepand din 2015, Ziua romanilor de pretutindeni este sarbatorita in fiecare an in ultima duminica a lunii mai. La multi ani, din Calgary!

Open House - Thank you!

May  14th, 2021

Stimati membri,

Dragi prieteni,


Dupa cum ati fost informati, conducerea Romanian Canadian Cultural Association of Calgary a organizat pe data de 7 mai a.c. o intalnire online de tipul Ziua Portilor Deschise.


La intalnire au participat in calitate de invitati Excelenta Sa Dl. Bogdan Manoiu, Ambasador al Romaniei la Ottawa si Excelenta Sa, Dl. Dr. Ovidiu Grecea, Ministru plenipotential, Consul General/Sef de Misiune la Vancouver.


Printre membrii RCCAC, membrii comunitatii si colaboratori, s-a aflat si D-na Calina Hosu, fosta gimnasta de aur a Romaniei, precum si D-ra Victoria Baltag, regizor de film, care a avut bunavointa sa fie alaturi de noi pana la sfarsitul intalnirii virtuale, aceasta insemnand ora 5 am, ora Bucurestiului.


Intalnirea noastra a avut drept scop transmiterea unui mesaj pozitiv, de deschidere catre colaborare, si de unitate catre toti cei interesati de activitatile si actiunile asociatiei, precum si in fata reprezentantilor autoritatilor romane in Canada.


In contextual pandemiei care domina vietile tuturor de mai mult de un an, si al schimbarii componentei conducerii RCCAC pe 28 decembrie 2020, am considerat de bun augur sa ne revedem, sa ne regasim, eventual sa ne cunoastem, fie si in mediul virtual.


Am oferit astfel o deschidere catre dialog tuturor celor interesati, discutand despre lucruri din organizarea interna a RCCAC, rezumand din agenda proiectelor viitoare, de asemenea abordand si aspecte de interes general ale comunitatii romanilor din Calgary, din Alberta, precum si din Vestul Canadei, in general.

Reprezentantii statului roman in Canada ne-au transmis, cu cordialitate, mesaje de incurajare, de sustinere si de deschidere catre dialog.


Intalnirea virtuala a luat sfarsit dupa doua ore si jumatate de dialog prietenos si constructiv, derulat intr-o atmosfera naturala, spontana si eficace.


Multumesc tuturor celor care au participat, tuturor celor care au intervenit in dialog, si tuturor celor care au transmis mesaje de sustinere inainte si dupa aceasta manifestare.


Pana la intalnirea viitoare – virtuala sau in persoana – va transmit sanatate si toate cele bune!


Veronica Chirnoaga,

Presedinte RCCAC

May  9th , 2021

Happy Mothers Day! Thank you for everything you’ve done for us. 

It’s more than we can ever repay you!

AGM

May  8th , 2021

RCCAC calls all members in good standing for AGM.

Friday, June 4th, 2021, 6 pm via Google Meet. 

Updates will be provided via email. Please monitor your inbox closely.

RCCAC Open House - Mesaj adresat Romanilor din Calgary 

 Dr. Ovidiu Grecea - Ministru plenipotențiar, Consul General / Șef de Misiune 

May 7th, 2021

MESAJ adresat românilor din Calgary,

prin intermediul și amabilitatea RCCAC

- Doamna Președinte Veronica Chirnoagă -


Sanătoși să vă găsească aceste gânduri transmise în vremurile actuale atipice și speciale, cu dorința de a reveni cât mai curând posibil la o viață normală, când noi toți, autorități din România sau românii din Calgary, trebuie să dăm dovadă de solidaritate și unitate, pentru că numai împreună vom reuși a răzbate și depăși aceste încercări existenționale.

La momente sau evenimente care au o anumită încărcătură emoțională și cu noi speranțe, cuvintele frumos meșteșugite sau bombastice devin nepotrivite, anacronice și inutile iar de aceea, consider că o exprimare directîă, fără veleități literare sau cu tentă de politicianism ieftin sunt mult mai normale și pe felul meu de a fi, ca om dar și consul general, care îndeplinesc această calitate diplomatica de aproape 4 ani, la Consulatul General al Romaniei din Vancouver, deci :

- Păstrarea traditiilor ancestrale strămoșesti, al spiritului creativ românesc și de universalitate, menținerea verticalității umane prin seva sănătoasă de români adevărați, sunt posibile a fi transmise de fiecare român, acolo unde se află, ca un veritabil AMBASADOR, care face ceva pozitiv pentru țara sa și pentru compatrioți, oricât de modest sau neînsemnat ar părea unora, sacrificiul zilnic personal.

- De aceea, o ROMÂNIE puternică presupune și grija autorităților competente, ca drepturile cetățenilor săi sa fie respectate, oriunde s-ar afla ei și indiferent de distanțe, cu înțelegerea reciprocă a unor principii Constituționale recunoscute și funcționale în toate statele democratice și civilizate, de respectare a legilor și obligațiilor, pentru a clama și accede ulterior, la drepturi, protecție, asistență, sprijin din partea autorităților competente, toate bazate pe o relație interinstituțională și umană, de toleranță și armonizare de percepții personale cu procedurile legale birocratice, de încrederere neconditionata și dorința de a face ceva bine și trainic.

- Faptul că românii din Calgary se adună intr-o forma asociativă culturală, de prețuire și perpetuare a valorilor artistice românești, de continuitate și de exprimare coerentă în multiculturalismul din Canada, denotă unitate și dă incredere, siguranță și certitudini în acțiuni concrete și benefice comunității de pe aceste meleaguri.

Mi s-a solicitat sa fiu scurt în exprimare și mesajul transmis, să ramână undeva ca un fel de laitmotiv, ceva simplu și pe ințelesul tuturor:

NU UITAȚI NICIODATĂ ROMÂNIA ȘI CĂ SUNTEȚI ROMÂNI, oriunde vă aflați !!!

Semper Fidelis Patriae, România !!


Cu prețuire, ca de la român la român,


Dr. Ovidiu Grecea

- ministru plenipotențiar -

Consul General / Șef de Misiune

RCCAC Open House

May 1st, 2021

You are invited!

RCCAC - Open House

Friday, May 7th, 2021 – 6 pm MST

Google Meet joining info

Video call link: https://meet.google.com/dhu-zfeh-xhf

Paste fericit!

May 1st, 2021

Va dorim Sarbatori Pascale cu pace in suflet, armonie in ganduri si iubire in inima! Paste luminat!


Revista ”Ca Românii”

April 2nd, 2021

Ediția de Primăvară 2021 a Revistei ”Ca Românii” este aici!


https://www.flipsnack.com/DamaPR/nr-3-revista-ca-rom-nii.html?fbclid=IwAR2C0X947ASGqm0HZ4-pZh6hgIxP64I8gUQ2ayXEsLMwfFlTt5bzODkJrdg

Interviuri cu oameni faini, sfaturi bune în timp de pandemie, povești haioase, amintiri de călătorie, poezii și activități creative pentru copii... pe scurt... noi întâlniri Româno-Canadiene, de bun augur.

Intră pe site și, la baza oricărei pagini găsești toate edițiile publicate până acum; dă click pe copertă și... distracție plăcută.

Iar dacă ți-a plăcut, dă LIKE pe pagina noastră și distribuie celor dragi, să se bucure și ei.

http://www.caromanii.com/


Rucsandra Saulean

La multi ani, de 8 Martie!

March 8st, 2021

La multi ani, de 8 Martie!


Ziua Mamei se serbeaza inca de pe vremea grecilor antici. In fiecare primavara, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. In anul 1909, la 28 februarie, in Statele Unite, s-a serbat la nivel national Femeia in urma unei initiative a Partidului Socialist American.

Decizia de a sarbatori femeia la nivel international s-a luat mai tarziu, dupa Primul razboi mondial, in cadrul unei Adunari Generale a ONU: 8 martie a devenit official ziua dedicata femeii.

Ziua Internationala a Femeii a fost inclusa in sarbatorile culturale din numeroase tari. Desi a debutat in primii ani ai secolului trecut ca o sarbatoare politica si sociala, ziua de 8 martie s-a transformat treptat, pentru a fi astazi mai ales o zi in care barbatii isi exprima dragostea si afectiunea pentru femei. Barbatii ofera flori si mici cadouri femeilor (mame, sotii, prietene, fete, colege de munca).

Ziua de 8 martie este vazuta in multe tari si drept prima sarbatoare a primaverii.

In Romania, astazi se sarbatoreste si Ziua Mamei.

-----

March 8th is seen in many countries as the first holiday of spring.

In Romania, today is Mother's Day

Mother's Day has been celebrated since the time of the ancient Greeks. Every spring, they celebrated Rhea, the mother of all gods. In 1909, on February 28, in the United States, the woman was celebrated nationally following an initiative of the American Socialist Party.

The decision to celebrate women at the international level was taken later, after the First World War, in a UN General Assembly: March 8th officially became the day dedicated to women.

International Women's Day has been included in cultural celebrations in many countries. Although it began in the early years of the last century as a political and social holiday, March 8th has gradually changed, to be today especially a day when men express their love and affection for women. They give flowers and small gifts to women - mothers, wives, friends, daughters, co-workers.

Happy International Women's Day!

---

Compilation of text and photo source: internet

Primavara frumoasa, tuturor!

March 1st, 2021


Happy Dragobete Day!

February 24th, 2021

Happy Dragobete Day!


Dragobete is a traditional Romanian holiday celebrated on February 24.

Local legends claim Dragobete was the son of Baba Dochia - the daughter of the last Dacian King, Decebalus - which stands for the main character in the myth related to spring arrival and the end of the harsh winter.

Also known as Dragomir, the young man is described as a half-man half-angel, beautiful, and immortal. Due to his endless kindness, he was chosen to be the Guardian of Love. He is the patron saint of love and cheerfulness and is oftentimes associated with Roman mythology's Cupid and Greek mythology's Eros. In Romania, Dragobete is known as a day for lovers, rather like Valentine's Day.

________________

O legendă spune ca Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si al bunei dispozitii.

Acesta mai era numit Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca. Cunoscut si ca Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, Dragobete se infatisa ca un tanar voinic, frumos si bun care inspira incredere si dragoste curata.

La daci, era zeul ce oficia la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor.

In mitologia greaca, pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, „pasare” in greceste insemnand „mesaj al cerului”, iar in timp aceasta traditie s-a raspandit si la oameni. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar Dragobete oficia nuntirea pasarilor din cer.

Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele reprezinta una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman.

Sursa & photo: Internet

bottom of page