top of page

În atenția cetățenilor români aflați pe teritoriul Canadei:

Din dorința de a rămâne corect informați în legătură cu evoluția pandemiei COVID-19, precum și măsurile legislative ce se impun, redăm mai jos o serie de comunicate transmise de către Ambasada României la Ottawa

bgImage

COVID-19 Actualizare

COMUNICAT

privind modificarea condițiilor de intrare în România

February 11, 2021

Ca efect al Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9 din 11 februarie, persoanele care sosesc în România din Canada nu se supun obligației de prezentare a certificatului care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 ore înainte de efectuarea călătoriei.


Dat fiind că lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin HCNSU nr. 9/2021, nu include Canada, persoanele care sosesc în România din Canada nu sunt supuse obligației de izolare/carantină la domiciliu sau în locul declarat la intrarea în țară.


Textul HCNSU nr. 9/11.02.2021 se găsește la https://stirioficiale.ro/hotarari/hotararea-nr-9-din-11-02-2021-cnsu.

Ottawa, 11 februarie 2021

bgImage

COVID-19 Actualizare

COMUNICAT

privind modificarea condițiilor de intrare în România în contextul pandemiei de COVID-19

February 9, 2021

   În baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 6/2021 și a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 7/2021, începând cu 12 februarie, persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv Canada, trebuie să prezinte la sosire certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de data intrării în țară. La intrarea în țară, orice persoană care sosește din Canada se supune măsurii privind izolarea/carantina timp de 14 zile. Lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) a fost reînnoită la 5 februarie prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 6/2021. Excepțiile de la măsurile privind testul RT-PCR și izolarea/carantina sunt prevăzute în art. 1 din HCNSU nr. 7/2021, respectiv art. 2 al. 2 din HCNSU nr. 6/2021.


   Intrarea în România nu este restricționată în nici un fel pentru cetățenii români. Reamintim că, în baza Hotărârii Guvernului nr. 3/2021, starea de alertă a fost prelungită pe teritoriul României cu 30 de zile începând cu data de 13 ianuarie. Potrivit art. 2 alin. (1) pct. 3, anexa 3, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor. Ca urmare a art.2 alin. (5), anexa 3, din HG nr. 3/2021, coroborat cu Recomandarea (UE) 2021/89, interdicția de intrare stabilită pentru străini și apatrizi se aplică și cetățenilor canadieni și persoanelor cu un statut de rezident în Canada. Pentru a evita eventuale probleme la îmbarcarea din Canada, recomandăm cetățenilor români care călătoresc pe baza pașaportului canadian să se informeze din timp la compania aeriană cu care călătoresc asupra condițiilor cerute la îmbarcare și să contacteze la nevoie oficiile consulare ale României în Canada (Vancouver, Toronto, Montreal) sau secția consulară a    

   

   Ambasadei României la Ottawa. Recomandăm cetățenilor români care călătoresc cu pașaportul canadian să fie în posesia documentelor românești de care dispun, inclusiv documentele de stare civilă sau pașaportul românesc expirat.

De asemenea, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880.


   Textul HCNSU nr. 7/2021 poate fi consultat la http://www.cnscbt.ro/index.php/legislatie_cov/2252-hotarare-cnsu-nr-7-din-04-02-2021-v1/file.

   Textul HCNSU nr. 6/2021 poate fi consultat la http://www.cnscbt.ro/index.php/legislatie_cov/2251-hotarare-cnsu-nr-6-din-04-02-2021/file.


Ottawa, 8 februarie 2021

bgImage

COVID-19 Actualizare

COMUNICAT

privind condițiile de intrare în România pentru cetățenii canadieni

November 5, 2020

În baza Hotărârii Guvernului nr. 856/2020, starea de alertă a fost prelungită pe teritoriul României cu 30 de zile începând cu data de 15 octombrie. Potrivit art. 2 alin. (1) pct. 2, anexa 3, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor. Având în vedere publicarea în Jurnalul Oficial a Uniunii Europene a Recomandării (UE) 2020/1551/22.10.2020 și ținând cont că HG nr. 856/2020 preia, prin intermediul art.2 alin. (2), anexa 3, lista statelor pentru care sunt ridicate restricțiile asupra călătoriilor neesențiale către UE, devine efectivă reintroducerea restricțiilor de intrare aplicabile cetățenilor canadieni și persoanelor cu statut de rezident permanent/temporar în Canada.

Cetățenii români cu dublă cetățenie, care călătoresc exclusiv pe baza pașaportului canadian, nu pot intra în România decât în măsura în care se califică din perspectiva HG nr. 856/2020 (se încadrează la excepții). În continuare, titularul de pașaport canadian beneficiază de regimul de călătorie fără vize. Intrarea în România nu este restricționată în nici un fel pentru cetățenii români care posedă documente de călătorie românești valabile.


Prin Hotărârea nr. 51/2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic (zona galbenă), cu aplicabilitate din 3 noiembrie. În continuare, Canada nu face parte din această categorie de state, astfel că cetățenii români care au și cetățenie canadiană sau statut de rezident permanent/temporar în Canada sunt exceptați de la aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile la intrarea pe teritoriul României. Lista poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, trebuie ținut cont de faptul că HG nr. 856/2020 stabilește că se pot suspenda, prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre țările care nu fac obiectul excepției de la măsura carantinei/izolării stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență , şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România. Pentru a fi la zi cu informațiile relevante în acest sens, recomandăm consultarea site-urilor www.stirioficiale.ro și www.cnscbt.ro.

De asemenea, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de unele state europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880.


În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră.


Textul HG nr. 856/2020 poate fi consultat aici


Ottawa, 5 noiembrie 2020

bgImage

COVID-19 Actualizare

Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotararii nr. 47 din 5.10.2020 

a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta

October 8, 2020

bgImage

COVID-19 Actualizare

Comunicat privind suspendarea temporara a activitatii Consulatului Romaniei la Vancouver

August 31, 2020

COVID-19 ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

July 20, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură curse pe relația Canada – Europa sunt:


Update: Calendarul lunii iulie:

•Air Canada a reluat cursele pe următoarele relații: Montreal-Atena, Montreal-Bruxelles, Montreal–Frankfurt, Montreal-Geneva, Montreal-Londra, Montreal–Paris, Montreal-Roma, Toronto-Amsterdam, Toronto-Atena, Toronto-Dublin, Toronto–Frankfurt, Toronto–Londra, Toronto-Munchen, Toronto-Roma, Toronto-Tel Aviv, Toronto-Zurich, Vancouver–Londra.

•KLM operează curse pe ruta Toronto–Amsterdam; au fost reluate cursele Montreal-Amsterdam, Vancouver-Amsterdam, Calgary-Amsterdam.

•Air France operează curse pe ruta Montreal-Paris.

•Lufthansa a reluat operarea curselor Montreal-Munchen și Toronto-Frankfurt.

•Swiss: au fost reluate cursele către/dinspre Vancouver și Montreal.

•LOT: au fost reluate cursele dintre Varșovia și Toronto.

•Tap Air Portugal: au fost reluate cursele Toronto-Lisabona și Toronto-Ponta Delgada (Azore).

•Icelandair: au fost reluate cursele către/dinspre Toronto.


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate în operare sunt în continuare supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la efectuarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada). Ambasada comunică periodic informații pentru menținerea la zi a paginii MAE privind atenționările de călătorie în contextul răspândirii COVID-19, în care pot fi găsite date utile privind regimul de călătorie stabilit de autoritățile federale canadiene pentru cetățenii străini, inclusiv români.

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


Update: Important pentru cetățenii români/persoanele originare din România care călătoresc cu pașaportul canadian: Prin Hotărârea Guvernului nr. 553 din 15 iulie, starea de alertă în România a fost prelungită cu 30 de zile începând cu 17 iulie 2020. Potrivit art. 2 al. 2 anexa 3, care stabilește că, în absența unor reglementări contrare la nivel național, interdicția de intrare în România nu se aplică străinilor/rezidenților care provin din state pentru care au fost ridicate restricțiile de călătorie către Uniunea Europeană, cetățenii canadieni și persoanele cu statut de rezident permanent în Canada pot intra pe teritoriul României cu documentele de călătorie emise de statul canadian.

Update: Este valabilă în continuare lista țărilor terțe pentru care se aplică excepția de la măsura privind izolarea/carantina, care include Canada. Astfel, cetățenii canadieni și persoanele cu statut de rezident permanent în Canada sunt exceptați de la aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile la intrarea pe teritoriul României. Lista poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Update: În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, trebuie ținut cont de art. 3 al. 1 anexa 3 din HG nr. 553/2020 care stabilește că se suspendă zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre țările care nu fac obiectul excepției de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de unele state europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. 

Reprezentanțele românești din Canada sunt pregătite să acorde asistența consulară necesară pentru realizarea tranzitului aeroportuar prin orașele europene de escală (precum scrisorile de tranzit solicitate de operatorii de transport aerian la îmbarcare).


În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.

Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru). Coordonatele Ambasadei sunt: (613) 789-9711 sau (613) 858-0577, email ottawa.consul@mae.ro / ottawa@mae.ro.


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#unite-citizen-pr); informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Update: Subliniem că pot efectua călătoria pe cale aeriană către Canada numai cetățenii care nu prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Existența simptomelor atrage respingerea de la îmbarcarea către Canada.


Update: Cetățenii români eligibili pentru efectuarea călătoriei către Canada pe cale aeriană, care îndeplinesc condiția de a nu prezenta simptome ale contaminării cu noul coronavirus, trebuie să posede o autorizație electronică de călătorie (eTA) valabilă sau o viză corespunzătoare scopului pentru care călătoresc. Autorizația electronică de călătorie (eTA) este obligatorie și pentru cetățenii români care tranzitează aeroporturile din Canada.


Update: Purtarea măștii de protecție pe toată durata călătoriei, la trecerea graniței și pe durata deplasării la locul de izolare este obligatorie (nu este obligatorie în vehicule private). Nerespectarea obligației privind purtarea măștii la îmbarcarea către Canada poate determina respingerea de la îmbarcare a persoanei respective (nerespectarea regimului de purtare a măștii de protecție pe durata călătoriei poate atrage aplicarea unei amenzi - până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Masca este non-medicală.


Update: Nu se solicită prezentarea unui certificat de sănătate din care să reiasă rezultatul negativ la testarea pentru COVID-19 la îmbarcarea către Canada sau la trecerea frontierei canadiene (pe cale aeriană, terestră sau maritimă).


Update: Atragem atenția asupra faptului că cetățenii români care ajung în Canada (punctul de trecere a frontierei) pe cale aeriană, terestră sau maritimă și prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19 nu vor primi permisiunea de trecere a frontierei canadiene.


Update: Intrarea în Canada va fi urmată de izolare/carantină timp de 14 zile (excepția se aplică exclusiv lucrătorilor esențiali). Inexistența unui plan de auto-izolare/carantină*  poate atrage refuzul de intrare în Canada, iar nerespectarea regimului de izolare se sancționează foarte sever**  (verificarea planului de auto-izolare se face la trecerea frontierei).


Update: La planificarea călătoriei către Canada, pentru tronsonul intra-european, recomandăm cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la secțiunea Atenționări de călătorie – Europa (https://www.mae.ro/node/51880), pentru a lua notă de eventualele restricții față de cetățenii români, inclusiv în privința tranzitului.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 553 din 15 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/h-o-t-a-r-a-r-e-privind-prelungirea-starii-de-alerta-pe-teritoriul-romaniei-si-masurile-care-se-aplica-pe-durata-acesteia-pentru-prevenirea-si-combaterea-efectelor-pandemiei-de-covid-19.

___________________

 *Planul de auto-izolare trebuie să conțină informații legate de: reședință, deplasarea la destinație, modul de achiziționare a alimentelor, modul de acces la servicii esențiale/îngrijire medicală.

**Sancțiunea prevede: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an.

Ottawa, 19 iulie 2020     

COVID-19 Actualizare

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

July 6, 2020

COMUNICAT


Prin Hotărârea nr. 34 din 6 iulie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat lista țărilor terțe pentru care se aplică excepția de la măsura privind izolarea/carantina. Astfel, cetățenii români și membrii de familie ai acestora, precum și cetățenii străini eligibili pentru intrarea în România, așa cum este prevăzut la art. 2 al. 2 anexa 3 din Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă, care sosesc în țară din oricare din statele care fac parte din lista prevăzută la anexa nr. 2 a Hotărârii nr. 34/2020 sunt exceptați de la aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile.


Canada face parte din lista de țări prevăzută la anexa 2 a Hotărârii nr. 34/2020, astfel că cetățenii români care călătoresc în România din Canada nu vor fi supuși măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile.

În această perioadă, până la punerea de acord a legislației relevante cu Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 din 25 iunie, produce efecte suspendarea temporară a măsurii privind izolarea/carantina indiferent de țara din care se călătorește către România. După intrarea în vigoare a noilor reglementări privind izolarea/carantina, cetățenii care călătoresc din Canada în România și nu sunt vizați de interdicția de intrare în țară vor continua să beneficieze de excepția de izolare/carantină în virtutea listei adoptate prin intermediul hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență.


Excepția se aplică persoanelor care nu prezintă simptomele îmbolnăvirii cu COVID-19.

Lista din anexa nr. 2 a Hotărârii nr. 34/2020 nu se referă la dreptul de intrare în România. Astfel se mențin în vigoare dispozițiile art. 2 al. 2 anexa 3 din HG nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă, care nu îi afectează pe cetățenii români și pe membrii de familie ai acestora.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1456.


Ottawa, 6 iulie 2020

Textul integral al Hotărârii nr. 34 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență

ROMÂNIA

GUVERNUL ROMÂNIEI

COMITETUL NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

HOTĂRÂREA nr. 34 din 06.07.2020

privind stabilirea listei ţărilor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European şi a listei ţărilor terţe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurilor de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România


Având în vedere recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricţia temporară asupra călătoriilor neesenţiale către UE şi posibila eliminare a acestei restricţii,

luând în considerare analiza efectuată de Institutul Naţional de Sănătate Publică privind evoluţia situaţiei infecţiilor SARS-CoV-2 în statele UE, Spaţiului Economic European şi în statele terţe întocmită prin raportare la rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori,


în contextul necesităţii de creare a condiţiilor socio - economice necesare relansării graduale a economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) şi art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,


în temeiul prevederilor art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37, art. 41, art. 42 alin. 1, art. 43 alin. 1, art. 44 alin.2 şi 3, art. 45 alin.1 şi art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare,


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă lista ţărilor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

(2) Se aprobă lista ţărilor terţe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 2 În aplicarea prevederilor hotărârii nr. 33 din 02.07.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, zborurile suspendate către şi din ţările prevăzute la art. 1 se reiau începând cu data de 07.07.2020.

Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică, pentru punere în aplicare, tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.


PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PRIM-MINISTRU

LUDOVIC ORBAN

***

ANEXA nr. 1

Lista ţărilor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAŢIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEŢIA

10. SPANIA

11. FRANŢA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ŢĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

***

ANEXA nr. 2

Lista ţărilor terţe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea:

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

COVID-19 ACTUALIZARE

Precizări legate de aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pe teritoriul României

July 5, 2020

COMUNICAT


Precizări legate de aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pe teritoriul României: până la aducerea în conformitate a dispozitivului legislativ relevant cu Decizia nr. 458 din 25 iunie a Curții Constituționale a României, se suspendă aplicarea prevederilor legale privind izolarea la domiciliu și carantina instituționalizată pe teritoriul țării, inclusiv la trecerea frontierei. Ordinul ministrului sănătății nr. 414 din 11 martie privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit/dispus măsurile de carantină/izolare, se suspendă de drept începând cu data de 2 iulie până la modificarea cadrului legislativ.


Comunicarea Departamentului pentru Situații de Urgență către centrele de coordonare și conducere a intervenției județene/al Municipiului București se găsește la 

http://www.cnscbt.ro/index.php/legislatie_cov/1851-precizari-in-legatura-cu-decizia-curtii-constitutionale-a-romaniei-nr-458-din-25-06-2020/file.


Ottawa, 5 iulie 2020 

COVID-19 Actualizare

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

June 24, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură curse pe relația Canada – Europa sunt:


Calendarul lunii iunie:

•Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal-Bruxelles (3 curse), Montreal–Frankfurt (7 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Munchen (3 curse din 25 iunie), Toronto-Tel Aviv (3 curse), Toronto-Zurich (4 curse), Vancouver–Londra (4 curse).

Update: KLM operează 7 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.

Update: Air France operează 7 curse pe săptămână Montreal-Paris.

Update: Lufthansa a reluat operarea curselor Montreal-Munchen (LH475) și Toronto-Frankfurt (LH471)

Update: Swiss: au fost reluate cursele Toronto-Zurich și Montreal-Zurich (operate de Air Canada pe tronsonul transatlantic).


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate în operare sunt în continuare supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la efectuarea curselor.


Update: La 23 iunie, a intrat în vigoare lista statelor din zona verde actualizată, compusă din: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Estonia, Finlanda, Franța metropolitană, Germania (cu excepția districtului Kreis Gutersloh), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Reamintim că pentru cetățenii români/europeni care călătoresc din aceste state se elimină obligația de izolare/carantină și că se reiau zborurile către și dinspre aceste state în relația cu România.


Pentru persoanele care călătoresc în România din alte state decât cele precizate anterior, inclusiv Canada, se menține măsura obligatorie de izolare/carantină timp de 14 zile.


Update: Pentru persoanele care întrerup călătoria în state ale Uniunii Europene și o reiau după o anumită perioadă cu destinația finală România, prin Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se mențin prevederile privind condițiile în care se aplică măsura izolării la sosirea în țară:


•Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

•Persoanele care fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de la măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Lista statelor din zona verde se actualizează săptămânal și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Update: Având în vedere dispozițiile de la art. 4, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, zborurile dinspre și către Belgia, Iran, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia rămân suspendate.


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.

Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).


La 28 mai, prin Hotărârea nr. 26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost stabilite următoarele elemente relevante pentru cetățenii care doresc să călătorească spre România pe cale feroviară sau terestră prin servicii regulate:

•Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internațional de persoane de către operatorii de transport feroviar din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

•Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.


Update: În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.


Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#unite-citizen-pr); informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1456.

Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 26 din 28 mai 2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1445.


Ottawa, 24 iunie 2020 

COVID-19 ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

June 24, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.


Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul implicit corespunzător.


Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.


Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă): având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente: copie a permisului de studii/muncă expirat, însoțită de o dovadă a solicitării de înnoire a statutului (copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată). Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.


Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.


Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.


Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.


Pot fi trimise în continuare medicamente în Canada prin serviciile poștale/de curierat, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritățile canadiene cu privire la substanțele controlate (Atenție: sunt posibile schimbări de politică din partea Poștei Române în ceea ce privește restricționarea anumitor rute în funcție de conținutul coletelor – informații utile la https://www.posta-romana.ro/a254/servicii-expeditori/colete/in-afara-romaniei/colete-internationale.html); medicamentele pot fi trimise în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament (conform cerințelor canadiene).


Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.


Informații utile pentru cetățenii români cu statut de rezident permanent în Canada

Cetățenii români cu rezidență permanentă nu au nevoie de pașaport românesc valabil pentru înnoirea cardului de rezident permanent; informații utile cu privire la emiterea cardului de rezident permanent se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/who-can-apply.html.


Pentru înnoirea cardului de rezident permanent în situația în care valabilitatea rămasă este mai mică de 9 luni, procedura de urmat se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/apply-renew-replace.html. În cazul în care pașaportul sau documentul de călătorie este expirat, solicitantul va include în setul de documente stabilite prin procedura de înnoire o copie a pașaportului sau a documentului de călătorie valabil la data la care a fost obținută rezidența permanentă (ghidul corespunzător se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/how-to-apply.html).


Informații utile cu privire la serviciile Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie în perioada de pandemie, legate de statutul de rezident permanent, se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/permanent-residents.html.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian.


Update: Prin art. 2, al. 2, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se menține măsura interzicerii intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor. Sunt exceptate următoarele categorii:


a) membri de familie ai cetăţenilor români;

b) membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației U.E.;

d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;

e) personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) pasageri care călătoresc din motive imperative;

h) persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.


Ottawa, 24 iunie 2020 

COVID-19 Actualizare

Situații de excepție de la regula izolării la sosirea în țară și a documentelor justificative necesare pentru obținerea aprobării de derogare sau întrerupere a aplicării măsurii respective

June 17, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care doresc să călătorească în România asupra următoarelor situații de excepție de la regula izolării la sosirea în țară și a documentelor justificative necesare pentru obținerea aprobării de derogare sau întrerupere a aplicării măsurii respective:


Pentru efectuarea unei examinări medicale / efectuarea unui tratament medical:

Documente justificative:

•Scrisoare medicală (în limba română sau în limba engleză);

•Acceptul unității medicale din România din care să reiasă perioada consultației sau tratamentului;

•Documentul de identitate sau călătorie al solicitantului;

•Documentul de identitate sau călătorie al însoțitorului, dacă este cazul;

•Mijlocul de transport folosit și itinerariul de deplasare (inclusiv biletul dacă este cazul);

•Dacă se intenționează rămânerea în România sau părăsirea țării după consultație, tratament;

•Datele de contact (e-mail si telefon) ale petentului.


Pentru participarea la funeralii:

Documente justificative:

•Certificat de deces sau adeverință de înhumare;

•Documentul de identitate sau călătorie al solicitantului;

•Mijlocul de transport folosit și itinerariul de deplasare (inclusiv biletul dacă este cazul);

•Data si locul funeraliilor;

•Dacă se intenționează rămânerea în România sau părăsirea țării după funeralii;

•Datele de contact (e-mail si telefon) ale petentului.

Pentru ieșirea din izolare în vederea deplasării în străinătate:


Documente justificative:

•Documentul de identitate sau călătorie al solicitantului;

•Copia contractului de muncă sau documentele medicale justificative, în funcție de caz;

•Mijlocul de transport folosit și itinerariul de deplasare (inclusiv biletul dacă este cazul);

•Data în care intenționează să părăsească teritoriul țării;

•Datele de contact (e-mail si telefon) ale petentului.


Aprobarea de derogare sau de întrerupere a aplicării măsurii izolării la sosirea în România este acordată de autoritățile române abilitate la cererea expresă formulată de cetățeanul român.


Ca atare, invităm pe cetățenii români care se află în situațiile evidențiate mai sus să transmită cererile corespunzătoare însoțite de documentele justificative enumerate pentru fiecare caz în parte la adresele ottawa.consul@mae.ro și toronto.consul@mae.ro, iar în rubrica subiect să se menționeze ”Exceptare autoizolare Nume Prenume”.


Pentru lămuriri pot fi folosite în continuare numerele de telefon (613) 789-9711 (fix) sau (613) 858-0577 (mobil) pentru a apela Ambasada de la Ottawa.


Ottawa, 17 iunie 2020

COVID-19 ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

June 15, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:


Calendarul lunii iunie:

•Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal-Bruxelles (3 curse), Montreal–Frankfurt (7 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Munchen (3 curse din 25 iunie), Toronto-Tel Aviv (3 curse), Toronto-Zurich (4 curse), Vancouver–Londra (4 curse).

•KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.

•Air France menține 3 curse pe săptămână Montreal-Paris (Charles de Gaulle).

Update: Swiss: se așteaptă reluarea curselor pe rutele Vancouver (1 sau 2 curse) și Calgary (1 cursă) la sfârșitul lunii iunie. Operatorul este Edelweiss Air.


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).


Update: La 15 iunie, a intrat în vigoare Hotărârea nr. 29 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede la art. 1 al. 1 că persoanele care sosesc în România din state incluse în lista stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică (zona verde) nu se mai supun obligației de izolare/carantinare. Această listă este compusă din: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. La aceeași dată, se reiau zborurile către și dinspre statele care fac obiectul excepției de la art. 1.

Prin urmare, pentru persoanele care călătoresc în România din alte state decât cele precizate anterior, inclusiv Canada, se menține obligația de izolare/carantinare timp de 14 zile.

Pentru persoanele care întrerup călătoria în state ale Uniunii Europene și o reiau după o anume perioadă cu destinația finală România, este util să cunoască noile prevederi de la anexa nr. 2, art. 1, pct. 2 privind condițiile referitoare la izolarea/carantinarea la sosirea în țară, așa cum au fost modificate de HG nr. 465 din 11 iunie:

•Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

•Persoanele care fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de la măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Lista statelor din zona verde se actualizează săptămânal și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

De asemenea, având în vedere că se aplică în continuare dispozițiile HG nr. 394/18.05.2020 prin care a fost instituită starea de alertă în România, zborurile dinspre și către statele care apar în enumerarea din art. 4, pct. 1 din anexa 3, dar nu și în lista zonei verzi, rămân suspendate (Belgia, Franța, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia).


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).


La 28 mai, prin Hotărârea nr. 26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost stabilite următoarele elemente relevante pentru cetățenii care doresc să călătorească spre România pe cale feroviară sau terestră prin servicii regulate:


Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internațional de persoane de către operatorii de transport feroviar din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


Este preconizat ca, începând cu 16 iunie, Austria să nu mai aplice restricții la intrarea cetățenilor români în această țară. Astfel, pot fi avute în vedere călătorii către România care se pot întrerupe pentru scurt timp în Austria, cu posibilitatea de a se ieși din zona de tranzit.


În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5 din anexa nr. 3 a HG nr. 394/18.05.2020.

În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.


Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Prin art. 2, pct. 2 (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituite interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu anumite excepții precizate. De interes pentru cetățenii români (cu dublă cetățenie, rezidență permanentă în Canada) care revin în Canada este faptul că justificarea deplasării între localități (pentru deplasarea la aeroport, de pildă) se poate face prin completarea declarației pe proprie răspundere al cărei model se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Declaratie-proprie-raspundere-stare-de-alerta.pdf (conform art. 2, pct. 3, anexa nr. 3).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 465 din 11 iunie 2020 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/226749.


Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 29/13.06.2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/hotararea_cnsu_29_din_13_iunie.pdf.

Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 26/28.05.2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1445.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/410_din_18_05_2020.pdf.


Ottawa, 15 iunie 2020

COVID-19 Actualizare

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

June 12, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:


Calendarul lunii iunie:

•Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal-Bruxelles (3 curse), Montreal–Frankfurt (7 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Munchen (3 curse din 25 iunie), Toronto-Tel Aviv (3 curse), Toronto-Zurich (4 curse), Vancouver–Londra (4 curse).

•KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.

•Air France menține 3 curse pe săptămână Montreal-Paris (Charles de Gaulle).

Update: Swiss: se așteaptă reluarea curselor pe rutele Vancouver (1 sau 2 curse) și Calgary (1 cursă) la mijlocul lunii iunie. Operatorul este Edelweiss Air.


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).


La 18 mai, prin HG nr. 394/18.05.2020, a fost instituită starea de alertă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile (la aceeași dată a încetat aplicarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24 din 14 mai privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2). Prin art. 4, pct. 1, se stabilește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc).


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).


La 28 mai, prin Hotărârea nr. 26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost stabilite următoarele elemente relevante pentru cetățenii care doresc să călătorească spre România pe cale feroviară sau terestră pin servicii regulate:


Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internațional de persoane de către operatorii de transport feroviar din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.


În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


Update: Este preconizat ca, începând cu 16 iunie, Austria să nu mai aplice restricții la intrarea cetățenilor români în această țară. Astfel, pot fi avute în vedere călătorii către România care se pot întrerupe pentru scurt timp în Austria, cu posibilitatea de a se ieși din zona de tranzit.


În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5 din anexa nr. 3 a HG nr. 394/18.05.2020.

În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.


În ceea ce privește măsura de izolare/carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, prin art. 1, pct. 2 și 3, din anexa nr. 2 a HG nr. 394/18.05.2020 (Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților), se instituie obligația de izolare la domiciliul declarat de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz. La cererea persoanei în cauză, măsura izolării la domiciliu se poate înlocui cu măsura carantinării în spațiile administrate de autorități. Important: dispare noțiunea de zonă roșie și se generalizează zona galbenă, ceea ce înseamnă că măsura izolării/carantinării se aplică oricărei persoane care intră în România indiferent de țara din care pleacă sau de țările pe care le tranzitează. Informații utile cu privire la dispozițiile legate de măsura izolării/carantinării se găsesc în continuare la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România


Prin art. 2, pct. 2 (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituite interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu anumite excepții precizate. De interes pentru cetățenii români (cu dublă cetățenie, rezidență permanentă în Canada) care revin în Canada este faptul că justificarea deplasării între localități (pentru deplasarea la aeroport, de pildă) se poate face prin completarea declarației pe proprie răspundere al cărei model se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Declaratie-proprie-raspundere-stare-de-alerta.pdf (conform art. 2, pct. 3, anexa nr. 3).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 26/28.05.2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1445.

Textul Hotărârii Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/410_din_18_05_2020.pdf.


Ottawa, 12 iunie 2020

COVID-19 ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

June 1, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:


Calendarul lunii iunie:

•Update: Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal-Bruxelles (3 curse), Montreal–Frankfurt (7 curse), Montreal-Londra (3 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto-Bruxelles (3 curse din 25 iunie), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Munchen (3 curse din 25 iunie), Toronto-Tel Aviv (3 curse), Toronto-Zurich (4 curse), Vancouver–Londra (4 curse).

•KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.

•Air France menține 3 zboruri pe săptămână Montreal-Paris (Charles de Gaulle).


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).


La 18 mai, prin HG nr. 394/18.05.2020, a fost instituită starea de alertă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile (la aceeași dată a încetat aplicarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24 din 14 mai privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2). Prin art. 4, pct. 1, se stabilește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc).

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).


Update: La 28 mai, prin Hotărârea nr. 26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost stabilite următoarele elemente relevante pentru cetățenii care doresc să călătorească spre România pe cale feroviară sau terestră pin servicii regulate:

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internațional de persoane de către operatorii de transport feroviar din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.


În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5 din anexa nr. 3 a HG nr. 394/18.05.2020.

În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.


În ceea ce privește măsura de izolare/carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, prin art. 1, pct. 2 și 3, din anexa nr. 2 a HG nr. 394/18.05.2020 (Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților), se instituie obligația de izolare la domiciliul declarat de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz. La cererea persoanei în cauză, măsura izolării la domiciliu se poate înlocui cu măsura carantinării în spațiile administrate de autorități. Important: dispare noțiunea de zonă roșie și se generalizează zona galbenă, ceea ce înseamnă că măsura izolării/carantinării se aplică oricărei persoane care intră în România indiferent de țara din care pleacă sau de țările pe care le tranzitează. Informații utile cu privire la dispozițiile legate de măsura izolării/carantinării se găsesc în continuare la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Update: Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Prin art. 2, pct. 2 (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituite interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu anumite excepții precizate. De interes pentru cetățenii români (cu dublă cetățenie, rezidență permanentă în Canada) care revin în Canada este faptul că justificarea deplasării între localități (pentru deplasarea la aeroport, de pildă) se poate face prin completarea declarației pe proprie răspundere al cărei model se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Declaratie-proprie-raspundere-stare-de-alerta.pdf (conform art. 2, pct. 3, anexa nr. 3).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 26/28.05.2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1445.

Textul Hotărârii Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/410_din_18_05_2020.pdf.


Ottawa, 29 mai 2020 

COVID-19 Actualizare

Informatii utile pentru cetatenii romani aflati temporar in Canada

June 1, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:

Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul implicit corespunzător.

Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html

Precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă): având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente: copie a permisului de studii/muncă expirat, însoțită de o dovadă a solicitării de înnoire a statutului (copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată). Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.

Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.

Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.

Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.


Update: Pot fi trimise în continuare medicamente în Canada prin serviciile poștale/de curierat, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritățile canadiene cu privire la substanțele controlate (Atenție: sunt posibile schimbări de politică din partea Poștei Române în ceea ce privește restricționarea anumitor rute în funcție de conținutul coletelor – informații utile la https://www.posta-romana.ro/a254/servicii-expeditori/colete/in-afara-romaniei/colete-internationale.html); medicamentele pot fi trimise în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament (conform cerințelor canadiene).

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.


Informații utile pentru cetățenii români cu statut de rezident permanent în Canada

Cetățenii români cu rezidență permanentă nu au nevoie de pașaport românesc valabil pentru înnoirea cardului de rezident permanent; informații utile cu privire la emiterea cardului de rezident permanent se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/who-can-apply.html.

Pentru înnoirea cardului de rezident permanent în situația în care valabilitatea rămasă este mai mică de 9 luni, procedura de urmat se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/apply-renew-replace.html. În cazul în care pașaportul sau documentul de călătorie este expirat, solicitantul va include în setul de documente stabilite prin procedura de înnoire o copie a pașaportului sau a documentului de călătorie valabil la data la care a fost obținută rezidența permanentă (ghidul corespunzător se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/how-to-apply.html).

Informații utile cu privire la serviciile Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie în perioada de pandemie, legate de statutul de rezident permanent, se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/permanent-residents.html.


Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian

Prin art. 2, pct. 4, anexa nr. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se stabilesc condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii.

Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 357/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu următoarele excepții:

a) membri de familie ai cetăţenilor români;

b) membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației Uniunii Europene;

d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;

e) personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) pasageri care călătoresc din motive imperative;

h) persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.


Ottawa, 29 mai 2020

COVID - 19

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

Update - May 25, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

Calendarul lunii mai:

•Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt (4 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Zurich (3 zboruri), Vancouver–Londra (3 curse).

•KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.

•Air France menține 3 zboruri pe săptămână Montreal-Paris (Charles de Gaulle).

Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).

La 18 mai, prin HG nr. 394/18.05.2020, a fost instituită starea de alertă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile (la aceeași dată a încetat aplicarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24 din 14 mai privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2). Prin art. 4, pct. 1, se stabilește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc).

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


Update: Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).


Același act normativ al Guvernului, prin art. 4, pct. 3 din anexa nr. 3, suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România.


În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5 din anexa nr. 3 a aceluiași act normativ (HG. Nr. 394/18.05.2020). În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.


În ceea ce privește măsura de izolare/carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, prin art. 1, pct. 2 și 3, din anexa nr. 2 (Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituie obligația de izolare la domiciliul declarat de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz. La cererea persoanei în cauză, măsura izolării la domiciliu se poate înlocui cu măsura carantinării în spațiile administrate de autorități. Important: dispare noțiunea de zonă roșie și se generalizează zona galbenă, ceea ce înseamnă că măsura izolării/carantinării se aplică oricărei persoane care intră în România indiferent de țara din care pleacă sau de țările pe care le tranzitează. Informații utile cu privire la dispozițiile legate de măsura izolării/carantinării se găsesc în continuare la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Update: Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Prin art. 2, pct. 2 (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituite interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu anumite excepții precizate. De interes pentru cetățenii români (cu dublă cetățenie, rezidență permanentă în Canada) care revin în Canada este faptul că justificarea deplasării între localități (pentru deplasarea la aeroport, de pildă) se poate face prin completarea declarației pe proprie răspundere al cărei model se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Declaratie-proprie-raspundere-stare-de-alerta.pdf (conform art. 2, pct. 3, anexa nr. 3).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.

Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/410_din_18_05_2020.pdf.


Ottawa, 25 mai 2020   

COVID -19

IMPORTANT: Reinstituirea restrictiilor pe durata starii de alerta

May 15, 2020

Actualizari transmise de Ambasada Romaniei la Ottawa prin intermediul Consulatului Onorific al Romaniei din Alberta - 15 mai 2020

IMPORTANT: Reinstituirea restrictiilor pe durata starii de alerta

La incetarea starii de urgenta nu au fost revocate toate restrictiile in Romania. Acestea au incetat ca urmare a expirarii starii de urgenta, dar au fost reluate prin instituirea starii de alerta.

Masurile restrictive privind zborurile intr-europene, transportul comercial rutier de persoane, izolarea la domicliu, inchiderea unor puncte de trecere a frontierei se reinnoiesc prin declararea starii de alerta, astfel:

1. Zborurile dinspre si catre cele 12 state din fosta zona rosie continua sa fie suspendate din 15 mai, orele 00.00, timp de 14 zile (art. 10 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta);

2. Transportul rutier international de persoane prin servicii regulate dinspre si catre cele 10 state europene (inclusiv Turcia) continua sa fie suspendat din 15 mai orele 00.00, pana la 1 iunie (art. 11 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta);

3. Dispare zona rosie si se generalizeaza zona galbena, astfel ca se instituie masura izolarii la domiciliu pentru orice persoana, cu exceptiile detaliate in textul normativ, care soseste in Romania (se mentine carantina institutionalizata la cerere); izolarea se extinde asupra membrilor familiei cu care persoana locuieste (art. 14 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta);

4. Se mentine inchiderea temporara, partiala sau totala, a unor puncte de trecere a frontierei (art. 16 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta).

In plus, de interes pentru romanii care circula cu pasaport canadian este faptul ca se mentine regimul de interdictie la intrarea in Romania aplicabil strainilor si apatrizilor, cu exceptiile stabilite prin regimul anterior al starii de urgenta (art. 9 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta).

Textul Hotararii CNSSU privind starea de alerta se gaseste la https://www.mai.gov.ro/hotarare-nr-24-din-14-05-2020-privi…/.

Anexa in care sunt detaliate masurile valabile pe durata starii de alerta, inclusiv cele de mai sus, se gaseste la https://www.mai.gov.ro/masuri-de-prevenire-si-control-a-in…/.

COVID - 19

Noi precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere 

și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă)

Update - May 11, 2020

ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul implicit corespunzător.


Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Update: Noi precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă): având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente: copie a permisului de studii/muncă expirat, însoțită de o dovadă a solicitării de înnoire a statutului (copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată). Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.

Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.

Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.

Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.

Pot fi trimise în continuare medicamente prin serviciile poștale, dar numai acelea care nu apar în lista de substanțe controlate; medicamentele pot fi trimise prin Canada Post sau serviciile de curierat, în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.


Update: Informații utile pentru cetățenii români cu statut de rezident permanent în Canada

Cetățenii români cu rezidență permanentă nu au nevoie de pașaport românesc valabil pentru înnoirea cardului de rezident permanent; informații utile cu privire la emiterea cardului de rezident permanent se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/who-can-apply.html.


Pentru înnoirea cardului de rezident permanent în situația în care valabilitatea rămasă este mai mică de 9 luni, procedura de urmat se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/apply-renew-replace.html. În cazul în care pașaportul sau documentul de călătorie este expirat, solicitantul va include în setul de documente stabilite prin procedura de înnoire o copie a pașaportului sau a documentului de călătorie valabil la data la care a fost obținută rezidența permanentă (ghidul corespunzător se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/how-to-apply.html).

Informații utile cu privire la serviciile Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie în perioada de pandemie, legate de statutul de rezident permanent, se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/permanent-residents.html.


Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.


Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.


(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.


(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.

Ottawa, 8 mai 2020 

COVID - 19

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - May 4, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Update: Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Update: Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.


Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Update: Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul corespunzător.

Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.


Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Ministerul Imigrării, Refugiaților și Cetățeniei

Update: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19


Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.


Update: Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.


Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.


Pot fi trimise în continuare medicamente prin serviciile poștale, dar numai acelea care nu apar în lista de substanțe controlate; medicamentele pot fi trimise prin Canada Post sau serviciile de curierat, în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.


Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română 

care doresc să călătorească cu pașaportul canadian


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.

Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.


(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.


(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.


Ottawa, 4 mai 2020

COVID -19

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - April 21, 2020

ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

Update:

•Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt (4 curse), Montreal–Londra (2 curse), Montreal–Paris (până la 7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Vancouver–Londra (3 curse). În luna mai, se reiau cursele Montreal-Bruxelles (4 zboruri), Toronto-Zurich (4 zboruri).

•Lufthansa încă operează 3 zboruri săptămânale pe ruta Montreal–Frankfurt; este foarte probabilă suspendarea curselor începând cu 19 aprilie (se estimează că măsura este valabilă până la 17 mai).

•KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam (miercuri, vineri și duminică).

•Air France încă menține 3 zboruri pe săptămână de la Montreal (miercuri, vineri și duminică).

Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).

Prin OM nr. 9/2020, au fost prelungite măsurile care limitează posibilitățile de călătorie pe cale aeriană către/din România, după cum urmează:

Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

Reamintim că prin OM nr. 8/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf), a fost prelungită cu 14 zile măsura suspendării zborurilor comerciale de pasageri pe relația România-Spania, începând cu 14 aprilie.

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.

Reamintim că prin OM nr. 7/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf), au fost adoptate măsuri restrictive cu privire la transportul rutier internațional de persoane, după cum urmează:

Art. 11. – Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.

Update: În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1. Lista cu punctele de trecere a frontierei închise total sau parțial pe întreaga perioadă a stării de urgență se găsește la anexa nr. 1 a OM nr. 8/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf).

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie. 

Update: Măsura carantinării se aplică pentru orice persoană care sosește în România prin traversarea unui stat aflat în lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă (zona roșie) afectate de COVID-19; lista statelor aflate în zona roșie se actualizează periodic și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de organizare a unor curse specializate pentru repatrierea cetățenilor proprii și europeni (inclusiv români) din Canada. Pe măsură ce aceste curse sunt organizate, această secțiune a comunicatului va include informațiile concrete cu privire la zborurile speciale organizate de România sau de alte state membre pentru repatrierea cetățenilor europeni din Canada în Europa.

Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Supunem atenției cetățenilor români care călătoresc din România în Canada obligația ca persoana care se deplasează în interiorul României să aibă asupra sa o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control. Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura (în cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada).

Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).

Update: Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit).

Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Ordonanței Militare nr. 9/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-9.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 8/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 7/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 6/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM6.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 5/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM5.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 4/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/OM-4-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 3/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militara-nr.-3-din-24.03.2020.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 2/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militar%C4%83-nr.-2-2020-m%C4%83suri-prevenire-COVID-19-1-1.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 1/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonan%C8%9Ba-militar%C4%83-nr.-1-2020-m%C4%83suri-de-prima-urgen%C8%9B%C4%83-Decret.pdf.


Ottawa, 18 aprilie 2020     

COVID - 19

Informații utile privind unele conditii de calatorie din Canada in Romnia si din Romania in Canada

Update - March 31, 2020

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

•Air Canada încă operează zboruri pe relația Amsterdam–Toronto, Bruxelles–Montreal, Dublin–Toronto, Munchen–Toronto, Zurich–Toronto. Pentru luna aprilie, se previzionează curse pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt, Montreal–Londra, Montreal–Paris, Toronto–Frankfurt, Toronto–Londra, Vancouver–Londra. Air Canada a anunțat amânarea datei începerii unor curse sezoniere cu plecări din Toronto și Montreal și suspendări temporare ale unor curse.

•Air Transat încă operează pe rutele Montreal–Paris, Montreal–Lisabona, Toronto–Londra, Toronto–Lisabona, Toronto–Faro, Toronto–Porto, Montreal–Madrid, Montreal–Malaga și Toronto–Londra (Gatwick).

•Lufthansa continuă zborurile la destinațiile din Canada: 5 zboruri pe săptămână pe rutele Montreal–Frankfurt până la 1 aprilie.

•KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam și 3-5 curse pe săptămână pe ruta Calgary–Amsterdam.

•Air France va menține 3 zboruri pe săptămână de la Montréal (miercuri, vineri și duminică).

•TAP Air Portugal operează două curse pe săptămână pe relația Toronto–Lisabona.

•Aer Lingus încă operează curse pe relația Dublin-Toronto.


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor imprevizibile, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


România a stabilit prin Ordonanța Militară (OM) nr. 3/2020, la art. 8, că se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile (începând cu 25 martie). Prin art. 1 al OM nr. 5/2020, se prelungește cu 14 zile măsura suspendării zborurilor comerciale de pasageri pe relațiile România-Spania (începând cu 31 martie) și România-Italia (începând cu 6 aprilie).

În ceea ce privește tranzitul rutier prin Europa, în ipoteza că optați pentru continuarea călătoriei pe cale rutieră, atragem în mod insistent atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


Traficul a fost suspendat temporar la punctele de frontieră:

La frontiera cu Ungaria: Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai.

La frontiera cu Ucraina: Sighet.

La frontiera cu Bulgaria: Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet.

La frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți Prut și Oancea.

La frontiera cu Serbia au fost închise unilateral de autoritățile sârbe: Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin si Naidăș. Rămân funcționale: Porțile de Fier 1, Moravița și Jimbolia.


Harta interactivă a punctelor de frontieră (deschise/suspendate) poate fi regăsită pe site-ul Poliției de Frontieră accesând link-ul: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.


Mai multe state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de organizare a unor curse specializate pentru repatrierea cetățenilor proprii și europeni (inclusiv români). România a organizat astfel de transporturi pentru cetățenii români aflați în dificultate în Italia. Atragem atenția cetățenilor români asupra posibilității oferite de transportul special organizat de Republica Polonă în data de 4 aprilie, cu plecare către Varșovia de la Toronto (cursa este organizată în primul rând pentru cetățenii polonezi, dar sunt acceptați cetățenii altor state membre UE în limita locurilor disponibile). Doritorii, cetățeni români, sunt rugați să se adreseze Ambasadei Republicii Polone la Ottawa pentru aflarea condițiilor călătoriei (precum costul).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România


Supunem atenției cetățenilor români care călătoresc din România în Canada obligația ca persoana care se deplasează în interiorul României să aibă asupra sa o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control. Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura (în cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1).


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Ordonanței Militare nr. 6/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM6.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 5/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM5.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 4/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/OM-4-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 3/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militara-nr.-3-din-24.03.2020.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 2/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militar%C4%83-nr.-2-2020-m%C4%83suri-prevenire-COVID-19-1-1.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 1/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonan%C8%9Ba-militar%C4%83-nr.-1-2020-m%C4%83suri-de-prima-urgen%C8%9B%C4%83-Decret.pdf.


Ottawa, 31 martie 2020 

COVID -19

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - March 31, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face fără demersuri speciale în raport cu autoritățile federale; discuțiile care se poartă în formatul oficiilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene la Ottawa cu autoritățile federale (în mod special, de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie) evidențiază, până la alte dispoziții, că nu este necesară o solicitare expresă de prelungire a șederii peste 6 luni în intervalul de valabilitate (5 ani) a eTA.


Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. În baza solicitării, aceștia pot rămâne în Canada până la soluționare.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Ministerul Imigrării, Refugiaților și Cetățeniei

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian.


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:


Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.


Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.


Măsura privind interdicția de la art. 6, intrată în vigoare la data 22 martie, nu se aplică cetățenilor canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian) care tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine României.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare la intrarea în România, art. 5 al Ordonanței Militare nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.


Reamintim recomandarea adresată inclusiv românilor cu statut permanent în Canada de a nu întreprinde călătorii în România decât în situații de urgență.


Ottawa, 31 martie 2020

COVID -19

Comunicat din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa

March 25, 2020

Dragi prieteni,

Redam mai jos Comunicatul din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa, primit prin grija si amabilitatea Consulului Onorific al Romaniei in Alberta, Dna. Maria Serban.


"Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada:


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:

Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face fără demersuri speciale în raport cu autoritățile federale; discuțiile care se poartă în formatul oficiilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene la Ottawa cu autoritățile federale (în mod special, de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie) evidențiază, până la alte dispoziții, că nu este necesară o solicitare expresă de prelungire a șederii peste 6 luni în intervalul de valabilitate (5 ani) a eTA.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. În baza solicitării, aceștia pot rămâne în Canada până la soluționare.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html

Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian:

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.

Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.

Măsura privind interdicția de la art. 6, intrată în vigoare la data 22.03.2020, ora 22.00 (ora României), nu se aplică cetățenilor canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian) care tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine României.

Cetățenii canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian), exceptați de la interdicție, sunt îndrumați de poliţistul de frontieră către personalul Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei pentru completarea de declaraţii şi efectuarea triajului epidemiologic, în vederea dispunerii unor măsuri specifice de autoizolare la domiciliu sau plasare în carantină. Măsura este aplicată dat fiind că în Canada a fost depășit pragul de 500 cazuri de infecție cu COVID 19.

Reamintim recomandarea adresată inclusiv românilor cu statut permanent în Canada de a nu întreprinde călătorii în România decât în situații de urgență.

Ottawa, 24 martie 2020"

bottom of page